Consimțământul cookie-urilor GDPR

Cookie-urile, precum si datele cu caracter personal, sunt importante pentru ca site-ul sa poata functiona in conditii optime. Pentru a va oferi o experienta cat mai buna, foloseste cookies ca sa tina minte faptul ca v-ati inregistrat pe site, sa colecteze statistici anonime, sa va poata oferi functii avansate, precum si sa va livreze continut personalizat de marketing.

89 lei TOT PACHETUL!Pachet 20 Ghivece cu Capsuni si trandafiri + Cadou o tableta
In Casa
Nu se mai afla in stoc
89 RON

89 lei TOT PACHETUL!Capsuni cu rod tot anul! Pachet 20 Ghivece cu Capsuni si trandafiri + Cadou o tableta,la doar 89 lei tot pachetul!

Căpșunile sunt ușor de cultivat și îngrijit, fără să ai nevoie de vreun echipament special. Te poți bucura de aceste fructe gustoase direct din propria grădină dacă ții cont de câteva sfaturi utile pentru cultivarea lor.

Află în cele ce urmează care sunt condițiile optime pentru cultivarea căpșunilor, care sunt principalele soiuri pe care le poți planta, cum le îngrijești în mod corect și cum le protejezi de boli și dăunători.
Care sunt beneficiile unei culturi de căpșuni

Cultura de căpșuni îți poate aduce numeroase beneficii, de la posibilitatea de a obține o producție bogată pe care o poți valorifica ulterior și până la faptul că aceste fructe conțin multe vitamine și minerale. În plus, cultura de căpșuni se adaptează condițiilor climatice din țară.

Așa cum am menționat mai sus, căpșunii sunt ușor de plantat, iar de pe urma acestei culturi poți obține producții mari încă din primul an, în funcție de suprafața cultivată. Însă, dacă vrei să plantezi căpșuni doar pentru uz personal, poți folosi fructele pentru a prepara dulceață, diferite deserturi sau le poți consuma proaspete.

De altfel, căpșunile au numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea conțin magneziu, mangan, folați, vitaminele C și K, au un nivel ridicat de antioxidanți, fibre și polifenoli. Totodată, au puține calorii, așa că pot fi o gustare sănătoasă și aromată.

Antioxidanții sunt benefici pentru sănătatea inimii, în timp ce compușii fenolici opresc creșterea nivelului de colesterol și scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Vitamina C și fibrele sunt, de asemenea, benefice pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge. În plus, căpșunile pot fi consumate de persoanele diabetice deoarece au un index glicemic redus.
Care sunt principalele soiuri de căpșuni românești

Există mai multe soiuri de căpșuni pe care le poți cultiva în grădină. Principalele categorii sunt împărțite în funcție de perioada de fructificare, astfel:

Soiuri de zi scurtă (neremontante) – acestea rodesc doar un sezon în fiecare an, cu precădere în lunile mai și iunie, iar căpșunile au dimensiuni mari;
Soiuri cu fructificare continuă (remontante) – acestea rodesc de două ori pe an, primăvara și toamna;
Soiuri indiferente la lungimea zilei – acestea rodesc de mai multe ori pe o perioadă lungă a anului și sunt rezistente la temperaturi scăzute, iar fructele au dimensiuni mici.
Când și cum se plantează căpșunile

Perioada optimă pentru plantarea căpșunilor depinde de durata în care soiul ajunge la maturitate, dar și dacă vrei să cultivi plantele în aer liber sau într-un spațiu protejat, în sere ori solarii. În ceea ce privește soiurile de căpșuni, acestea pot fi timpurii, mijlocii sau târzii. Poți lua drept exemplu soiurile timpurii, care vor ajunge la maturitate în luna mai. Însă, în general, cultivarea căpșunilor se poate face primăvara, cu stoloni nerefrigerați (sfârșit de martie și început de aprilie), vara, cu stoloni refrigerați (în lunile iunie și iulie) sau toamna (10 septembrie – 15 octombrie).

Ține cont că plantele rezistă, de obicei, temperaturilor scăzute și au pretenții ridicate față de căldură. Ia în calcul soiul pe care vrei să îl cultivi și sensibilitatea la secetă, în funcție de zona în care locuiești. Ar mai trebui să ai în vedere faptul că temperatura optimă pentru plantarea căpșunilor este cuprinsă între 10 și 29de grade Celsius.

Răsaduri de căpșun

În acest caz, este necesar să sapi gropi cu o adâncime cuprinsă între 15 și 20 de centimetri, în funcție de cât de lungă este rădăcina plantei. Apoi, vei introduce răsadul în groapă, vei acoperi cu pământ și îl vei bătători. Ai grijă ca răsadul să nu fie introdus prea adânc și doar rădăcina să fie acoperită cu pământ. În cazul în care acoperi și tulpina, răsadul va putrezi.

Nu uita să respecți și distanțele de plantare, astfel:

Distanța dintre rânduri – între 60 și 100 de centimetri;
Distanța dintre plantele aflate pe același rând – între 20 și 25 de centimetri.

Stoloni de căpșuni

În ceea ce privește plantarea stolonilor de căpșuni, este important să respecți aceleași reguli ca în cazul răsadurilor (adâncimea și distanța de plantare). Totuși, ține cont că stolonii trebuie așezați perfect vertical în groapă, iar mugurele de creștere trebuie să se afle deasupra pământului.

Un alt aspect important este bătătorirea pământului din jurul stolonilor, astfel încât să mărești suprafața de aderență la nivelul rădăcinilor. Ține cont că va trebui să apelezi la metoda de mocirlire a stolonilor, dacă pământul nu este umed. Mocirlirea presupune scufundarea stolonilor într-un amestec de apă, pământ și gunoi de grajd, înainte de a-i cultiva.

O altă particularitate a stolonilor este fasonarea. Mai exact, va trebui să înlături frunzele moarte și filamentele, astfel încât să mai rămână cel mult două frunze.
Cum se îngrijesc căpșunile

Principalele lucrări de îngrijire sunt următoarele:

Irigarea – care poate fi făcută prin picurare, mai ales că plantele au nevoie de o cantitate ridicată de umezeală, pe toată perioada de vegetație. Tuburile de irigare trebuie montate pe pământ, iar apa nu trebuie să picure pe frunze sau pe fructe.
Plivirea și prășitul – deoarece plantele sunt de talie mică, este important să îndepărtezi buruienile în mod regulat, deoarece acestea pot lipsi solul de apă și alte elemente nutritive. De asemenea, este necesar să sapi pământul din jurul plantelor, astfel încât apa să poată pătrunde cu ușurință în sol.
Mulcirea – poți acoperi solul cu un strat de materie vegetală, format din paie, însă poți folosi și folie. Această metodă este eficientă pentru a preveni apariția buruienilor.
Fertilizarea – aceasta trebuie făcută pe toată perioada de vegetație și asigură o calitate ridicată a producției de căpșuni. Poți aplica un fertilizant pe bază de azot, potasiu și magneziu (în părți egale), înainte de plantare. Apoi, după patru sau șase săptămâni de la plantare, vei aplica a doua cantitate de fertilizant.

Ține cont că fertilizarea trebuie făcută conform indicațiilor de la producător, fără să depășești cantitățile recomandate și aplicând fertilizantul în momentele potrivite. De asemenea, dacă aplici azot în exces primăvara, fructele pot deveni sensibile și mult prea moi.

Cum cultivi căpșunile

Înainte de a trece la cultivarea plantelor, este important să pregătești terenul. Așadar, după ce ai stabilit locul potrivit, cu suficientă lumină și ferit de vânturi puternice, asigură-te că terenul este afânat, că nu sunt buruieni și că există suficientă umiditate.

Tot în această etapă trebuie să realizezi o arătură la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri și să aplici un fertilizator pe bază de îngrășăminte chimice și gunoi de grajd.

Ulterior, plantarea căpșunilor în grădină se poate face prin folosirea răsadurilor sau stolonilor (plante înrădăcinate). Folosirea semințelor pentru cultura de căpșuni este o metodă întâlnită destul de rar.

Sfaturi de care să ții cont pentru o cultură sănătoasă

Pentru a avea siguranța că vei obține o cultură de căpșuni bogată și sănătoasă, iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor:

Alege un teren plan sau cu pantă ușoară, fără exces de apă și ai grijă ca locul unde vei planta căpșunile să fie ferit de vânt și grindină;
Ai grijă la plantele premergătoare și respectă rotația culturilor (cele mai potrivite plante sunt varza și morcovii); de asemenea, poți reveni cu o cultură de căpșuni pe același teren abia după trei ani;
Nu sări peste etapele de îngrijire a plantelor (fertilizare, mulcire, irigare);
Protejează plantele de frig și îngheț, mai ales dacă locuiești într-o zonă unde temperaturile tind să scadă drastic pe timpul iernii; aplică un strat suplimentar de mulcire peste căpșuni;
Momentul potrivit pentru aplicarea stratului de mulcire este la început de decembrie, când plantele intră în hibernare;
Stratul de mulcire poate fi format din paie sau ace de pin și în niciun caz nu trebuie să conțină frunze, rumeguș sau semințe de plante.

Vara mai are doar un pas și ajunge pe la noi și, odată cu ea, vin cele mai așteptate și parfumate fructe – căpșunile. Căpșuna de grădină este o specie hibridă din genul Fragaria, răspândită în toată lumea. Fructul este apreciat și recunoscut pentru aroma sa caracteristică, pentru culoarea roșu aprins, pentru textura suculentă și pentru dulceața sa. Fie proaspete, fie în alimente precum gem, suc, plăcinte, înghețată, milkshake-uri sau prăjituri, căpșunile sunt unele dintre cele mai iubite fructe.


Istoria căpșunilor în jurul lumii

Francezii au început să aducă în grădinile lor căpșunul de pădure încă din secolul XIV. Căpșunul de grădină pe care îl cunoaștem astăzi a fost crescut pentru prima dată în regiunea franceză Bretagne, pe la 1750. Planta pe care o știm cu toții provine din încrucișarea speciei Fragaria Virginiana, din estul Americii de Nord, cu Fragaria Chilensis, care a fost adusă din Chile în 1714.

Americanii nativi au mâncat căpșuni cu mult înainte de sosirea coloniștilor europeni. Ca prim fruct al primăverii, căpșunile erau o delicatesă, consumate proaspăt culese sau coapte în pâine de porumb.

Vechii romani credeau despre căpșuni că au puteri medicinale. Le-au folosit pentru a trata totul, de la depresie, la leșin, la febră, pietre la rinichi, respirație urât mirositoare și dureri de gât.

Belgia are un muzeu dedicat căpșunilor. În magazinul de cadouri de la Musée de la Fraise (Muzeul căpșunilor), puteți cumpăra de la gem de căpșuni până la bere cu căpșuni.

În Franța, unde se crede că sunt afrodisiace, căpșunele sunt servite celor proaspăt căsătoriți la micul dejun tradițional de nuntă sub formă de supă dulce cremoasă.
Ce-a fost mai întâi: căpșuna sau sămânța?

Pachetul la 89 lei include-18 stoloni capsuni + 2 butasi trandafiri+20 ghivece + 1 sac de pamant CADOU+1 tableta Grafica cadou, adica tableta pentru scris/desenat!

Căpșunile sunt fructe false care își poartă semințele în exterior. Căpșunele medii sunt împodobite cu aproximativ 200 de semințe. Acestea nu sunt fructe adevărate, cum ar fi afinele sau chiar strugurii. Din punct de vedere tehnic, un fruct are semințele în interior, dar fiecare sămânță de pe o căpșună este considerată de către botaniști ca fiind propriul său fruct separat. În esență, partea roșie care se consumă este de fapt receptaculul floral îngroșat.

Căpșunul este o plantă perenă. Acest lucru înseamnă că dacă plantați unul acum, acesta va înflori și va da fructe și în anii următori. Este posibil să nu dea roade imediat, dar odată ce o face, va rămâne productiv timp de aproximativ cinci ani.
Care sunt beneficiile nutritive ale căpșunilor?

Căpșunile au numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea conțin magneziu, mangan, acid folic, vitaminele C, B6 și K, au un nivel ridicat de antioxidanți, fibre și polifenoli. Acestea sunt, toate, substanțe nutritive esențiale care susțin funcționarea zilnică a corpului.Totodată, au puține calorii, așa că pot fi o gustare sănătoasă și aromată.

Antioxidanții sunt benefici pentru sănătatea întregului organism și a creierului în special, în timp ce compușii fenolici opresc creșterea nivelului de colesterol și scad riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Mai mult, acidul elagic ca polifenol s-a dovedit promițător în a ajuta la gestionarea unora dintre efectele diabetului de tip 2. În special, acesta pare să regleze nivelul zahărului din sânge, să controleze tensiunea arterială și să prevină anumite tipuri de cancer prin oprirea creșterii celulelor canceroase în studiile pe animale. Vitamina C și fibrele sunt, de asemenea, benefice pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge. În plus, căpșunile pot fi consumate de către persoanele diabetice, deoarece au un index glicemic redus.

Căpșunile sunt bogate în pigmenți colorați care au un efect protector – se crede că antocianidinele au o serie de beneficii potențiale pentru sănătate, inclusiv prevenirea afecțiunilor inflamatorii și a bolilor de inimă. Se pare că acestea scad tensiunea arterială și fac vasele de sânge mai elastice. Studiile observaționale par să coreleze consumul regulat de căpșuni cu mai puține decese legate de bolile de inimă.

Produse
Cele mai bune oferte de pe piata
Transport
Livrare rapida prin Curier