Pachet pentru Gradina ta la 89 lei ! Ai 10 bucati arbori TUIA + CADOU Trandafiri + 1 cadou special, la 89 lei tot pachetul!
Tuia este una dintre cele mai folosite plante, atât în designul grădinilor interioare, cât și în designul stradal. Fiind o plantă puțin pretențioasă, nu are nevoie de îngrijire specială, însă trebuie tăiată, pentru păstrarea unei siluete frumoase. Este perfectă dacă vrei să ai o grădină mereu verde. Tuia este o plantă folosită și în medicină naturistă
Tuia este un conifer cu frunze așezate în scară. Acestea sunt orientate spre vârful tulpinii, fiind mereu verzi. Rezistent la temperaturi mari, poate fi totuși sensibil în anotimpul rece, când poate avea nevoie de protecție. Deși cu un trunchi aparent fragil, unele specii de tuia pot atinge chiar și 60 metri la maturitate. Coroana acestei plante poate fi ușor întreținută, prin tunderi repetate.
Tuia este livrată în general în ghivece cu turbă și îngrășăminte specifice. Plantă poate fi păstrată în ghiveci chiar și timp de câteva luni, până la plantarea propriu-zisă. Dacă vrei să generezi efectul de perdea verde într-o grădina, plantează arbuștii de tuia la o distanță de cel puțîn 75-80 de centimetri unul față de celălalt. Tuia creste până la 3 metri înălțime.
SPECII DE TUIA
În funcție de zona geografică unde crește, există cinci specii de tuia:
· Tuia koraiensis – specifică Coreei de Nord și Sud, dar întâlnită și în nordul extrem al Chinei;
· Tuia occidentalis – cunoscută și sub numele de cedru alb, este cea mai populară specie de tuia, folosită mai ales în scopuri ornamentale, pentru garduri vii, este specifică estului Canadei, dar răspândită și în nordul, centrul și nord-estul Statelor Unite;
· Tuia plicata – întâlnită în vestul Americii de Nord, i se mai spune și cedru roșu de Pacific sau cedru uriaș;
· Tuia standishii – o tuia pitică ce crește în sudul Japoniei, mai exact în insulele Honshu și Shikoku.
· Tuia sutchuenensis -crește în China, mai ales în provincia Sichuan și în sudul munților Daba.
CUM SE PLANTEAZĂ TUIA
Fiind un arbust care nu ridică mari pretenții de îngrijire, tuia poate fi plantat atât primăvară, cât și vara.
· Locul ales trebuie să fie ferit de curenți uscați și de praf;
· Sapă o groapă cu 10-15 centimetri mai adâncă decât rădăcina arbustului și care să aibă de trei ori diametrul ghiveciului. Pereții gropii nu trebuie să fie netezi, așa că pot fi greblați;
· Plantă poate fi introdusă în pământ cu tot cu protecția biodegradabilă a balotului. Dacă protecția este din sârmă, indeparteaz-o;
Poți adaugă și un îngrășământ pentru conifere, 1 lingură pentru plantele de 1 metru, 2 sau 3 pentru plantele mai mari de atât. Acesta se presară pe fundul gropii, apoi se introduce plantă și se acoperă cu pământ un sfert de groapă. Umple apoi restul gropii cu apă și așteaptă să se absoarbă. Adaugă pământ până când umpli trei sferturi de groapă și apoi din nou apă. La sfârșit umple toată groapă cu pământ;
· Toarnă din nou apă, atât cât primește pământul. Tuia se udă apoi de două-trei ori pe săptămâna;
· Pentru sănătatea plantelor, poți efectua și trei stropiri cu insecticire anual – primăvara, la mijlocul și la sfârșitul verii
SFAT PRACTIC: Acoperă solul din jurul plantei cu rumeguș sau mulci din scoarță, care vor menține umezeală, având și scop decorativ. În caz contrar, menține solul afanat, prin săpare frecvența.
ALEGEREA LOCULUI PENTRU PLANTAREA ARBUȘTILOR DE TUIA
Pentru plantarea arbuștilor de tuia, trebuie să alegi un loc însorit sau semiumbrit. De preferat, solul ar trebui să fie unul fertil, însă tuia este o plantă care se va descurcă bine și într-un sol calcaros.
Cum spuneam și mai sus, atenție la groapă pe care o faci pentru a planta tuia. Această trebuie să fie mai mare decât rădăcina arbustului. Nu curată rădăcinile de pământul care rămâne pe ele după scoaterea din ghiveci.
După ce tuia a fost plantată în sol, trebuie udată de două-trei ori pe săptămâna. La maturitate, este o plantă care nu are nevoie de udări, fiind rezistență chiar și la seceta, însă nu pe perioade foarte lungi.
SOLUL POTRIVIT PLANTĂRII DE TUIA
Tuia occidentalis, cea mai des întâlnită la noi în țară, preferă solurile revene, care sunt bine drenate și calcaroase.
Atenție însă, chiar dacă este perfectă pentru un pământ umed și răcoros, arbustului de tuia nu va suportă excesul de umiditate. Tocmai de aceea, odată plantat și cu rădăcina prinsă, nu necesită sesiuni îndelungate de udare, rezistand bine chiar și la seceta.
DISTANȚA DE PLANTARE PENTRU ARBORII DE TUIA
Dacă vrei să realizezi un gard viu din tuia, îți trebuie exemplare de 1,2-1,5 metri înălțime, care se vor pune la distanță de cel puțin 80 de centimetri-1 metru între ele.
După plantare, se vor executa rigole circulare pentru udat. Arbuștii de tuia trebuie udați imediat după plantare.
CUM SE ÎNMULȚEȘTE TUIA
Tuia se poate înmulți prin butași sau marcotaj:
· Butașii – reprezintă fragmente de lujeri semilemnificati, de până la 10 centimetri lungime. Butășirea se face în luna august sau în decembrie, în rasadnite sau afară, într-un strat de nisip. Butașii – aleși din zonele cele mai însorite ale plantelor – se introduc la distanțe de câțiva centimetri între ei. Se udă periodic, astfel încât solul să fie mereu umed, dar nu exagerat. Iarnă, plantele trebuie protejate cu folie din plastic. După circa 1 luna, 1 luna și jumătate, ramurile vor avea rădăcini. Este cea mai bună varianta pentru că rezultatele sunt identice cu părinții;
· Marcotajul – este metodă de înmulțire prin care se îngroapă pur și simplu în sol o ramură mai joasă. Această va prinde rădăcini și va da naștere unei noi plante, moment în care poate fi separată de plantă mama. Este fenomenul prin care multe plante se înmulțesc în mod natural.
CUM SE ÎNGRIJEȘTE ARBORELE DE TUIA
Chiar dacă sunt foarte rezistente la boli, rășinoasele pot dezvoltă mai multe probleme, în funcție de condițiile locale. Cu o ingrjire corespunzătoare însă, tuia va avea o viață lungă și foarte-foarte verde.
Frecvența udării arborelui de tuia
Tuia are nevoie de apă o dată la două zile, în timpul sezonului cald. Cu ajutorul unui furtun, trebuie să uzi plantele timp de 20 de secunde.
Ține cont de faptul că, în primele două săptămâni după plantare, tuia va avea nevoie de apă zilnic. Apoi, arbuștii pot fi udați o dată la fiecare trei zile.
După prima lună de la plantare, poți să rărești frecvența udărilor la două pe săptămână, cu condiția să nu fie prea cald afară.
La șase luni se la plantare, tuia este deja înrădăcinată bine și nu mai are nevoie de apă în plus.
CUM SE TUNDE TUIA. SEZONUL POTRIVIT, IDEI ȘI UNELTE POTRIVITE
Arborele de tuia se tunde o dată la doi trei ani, cea mai bună perioada pentru tunderea acestuia fiind sfârșitul iernii.
Prin tăierea coroanei arbustului de tuia se obține în primul rând împrospătarea frunzișului. Apoi, se pot corectă unele defecte de formă sau se pot obține forme deosebite, chiar spiralate. Acestea vor trebui întreținute mai des.
Pentru tunderea acestor conifere nu ai nevoie decât de o pereche bună de mănuși care să-ți protejeze mâinile de bătături și basici și un foarfece special pentru tuns gardul viu, pe care îl poți comandă și online. Sau poți alege scule de grădinărit profesionale, că foarfeca electrică sau trimmerul, dacă operațiunea se dovedește ceva mai complexă.
Dacă ai în grădină un gard viu din tuia, marchează cu ață regimul de înălțime și limitele gardului, că să te ghidezi atunci când vei începe să tunzi. Începe întotdeauna cu extremitățile.
Tunderea nu este completă până nu vei curața platele de ramurile uscate, deteriorare sau bolnave. Evită orele de varf atunci când vrei să tunzi arbuștii, pentru a evita pericolul uscări lăstarilor.
TUIA, MAI MULT DECÂT UN ARBUST DECORATIV
Tuia este mai ales apreciat că arbust ornamental, însă el are și proprietăți terapeutice. Indienii au fost cei care l-au botezat arborele vieții, considerându-l un veritabil leac pentru multe boli. Preparau din frunzele acestuia diverse medicamente cu care tratau, în special, cancerul de piele.
Atenție însă, studiile arată că niciun tratament naturist nu reprezintă un leac pentru boli, mai ales pentru cele grave. Orice tratament trebuie discutat cu medicul și urmând cu stricteze dozajul prescris de acesta. Produsele derivate din tuia pot avea atât uz extern, cât și uz intern.
Așadar, tuia este mai mult decât un arbore decorativ, are aplicații în medicină, însoțind schemele clasice de tratament. Este ușor de plantat, întreținut și înmulțit și poate fi modelat în forme spectaculoase.
Pachetul include -10 fire tuia 200-500mm + 1 sac pamant cadou .In plus , la achizitionarea a 3 pachete iti oferim cadou 2 butași trandafiri.Pachetul nu include ghivece,se pot cumpara separat cu 2 lei buc.
Arborii ornamentali tuia ne sunt familiari tuturor: sunt aleși frecvent pentru amenajarea grădinilor, parcurilor și a zonelor verzi din spațiile urbane, datorită avantajelor estetice și practice oferite: culoarea verde pe care și-o mențin pe tot parcursul anului și cerințele minime de întreținere. In eventualitatea in care plantele ajung ofilite/uscate/deteriorate din cauza întârzierii livrării de către curier, nu ezitați să ne sunați sau sa ne scrieți pentru a înlocui plantele. Înlocuirea este gratuita aveți drept de retur colet 14 zile ,un drept pe care îl respectam tuturor cumpărătorilor noștri.
Tuia este alegerea ideală, atât pentru plantarea individuală, cât și pentru crearea unui gard viu, verde tot anul. Dacă te-ai hotărât să adaugi acest arbore decorativ în grădina ta, citește în continuare ce trebuie să știi despre speciile și varietățile sale, precum și despre plantare și îngrijire, astfel încât să te bucuri de foliajul deosebit mulți ani de acum înainte.